5 Temmuz 2011 Salı

Panerai

Panerai, belki de günümüzde tarihinin yazilmasi en zor saat üreticisi. Bunun bir kac nedeni mevcut. Birincisi Panerai kuruldugu ilk günde bugünde yüzbinlerce saat satmayi hedefleyen bir firma degil. Ikincisi Panerai firmasinin 2. dünya savasindan sonra bu isten 1993 yilina kadar cekilmis olmasi.

Tarihini yazmaya calsitikca sizler daha iyi anlayacaksiniz.

Resim

1860 yilinda Guido Panerai tarafindan Floransa'da hassas saat mekanizmalari üretmek ve Isvicre kökenli saatlerin bakim ve onarimini yapmak Figlio isimli kücük bir atölye acar. Bu atölye 20. yüzyila ismini Officine Panerai olarak degistirerek girer. Bu sürecte Italyan donanmasi ile iliskileri gelisir ve donanmaya derinlik ölcme aletleri, teknik ölcüm aletleri v.s. tedarik etmeye baslar.

1915 yilinda yine Guido Panerai donanmada kullanilmasi amaclanmis, su altinda da okunabilecek Radiomir'i bulur, patentini alir ve üretir. Panerai'in atladigi tek nokta Radiomir'in Radium bazli oldugu ve dünya üzerinde bulunan en radyoaktif maddelerden biri oldugu icin ölümcül oldugudur. Radium, Uranium ile karsilastirildiginda tami tamina 1 milyon kat daha radyoaktif. Yani 1 milyon kat daha ölümcül. Ancak günün sartlarinda bu tip bilgiler bu kadar cok yaygin olmadigi ve bilim bu kadar cok gelismedigi icin cok fazla sorun teskil etmedi.

1935 yilinda Italyan Donanmasi Panerai firmasini Donanmaya saat üretmesi icin görevlendirmisti. Bu saatler sadece su gecirmez olmayacak ayni zamanda su altinda okunabilir olacakti. Uzun calismalar ve cesitli prototiplerden sonra 1938 yilinda Rolex arka kapak, Rolex Tepe ve Rolex mekanizmali ilk resmi donanma saatini teslim eder.

Resim

Zaman icerisinde Panerai kendisini gelistiriyor ve günümüzde de karakterini koruyan indexlere ve göstergelere yöneliyordu. Halen marina sersinde kullanilmakta olan tepe kilit sistemi gelistirilip patenti (1956 Italya) aliniyor ve en sonunda tehlikeli olan Radiomir icin alternatif bulunuyor ve daha az toksit madde iceren Luminor indexlerde ki yerini aliyordu.

Hem ikinci dünya savasinda kullanilan saatleri, hem de daha sonrasinda tedarik ettikleri sinirli sayida ki yüksek rütbe saatleri ile Panerai önce Italyan donanmasinda, kendine özgü dizayni ve muhtesem parlakliga sahip indexleri ile dünya donanmalari arasinda bir efsaneye dönüsüyordu.

Panerai'in ne zaman donanmaya saat üretimini durdurdugu ile ilgili hicbir bilgi bulunmamakla beraber, 1960 ile 1993 yillari arasinda derin bir bosluk bulunmaktadir.

1993 yilinda koleksiyonerleri hedef alan Luminor ve the Mare Nostrum chronograph cok kisitli sayida tekrar üretildi. Bu saatler öyle yogun ilgi gördü ki, Panerai 1997 yilinda Vendome Group tarafindan satin alindi. Yeni yönetimin akilli politikalari ile yer sene ayri model kisitli sayida üretilerek hem piyasanin marka üzerinde ki ilgisi sabit tutuldu, hem de kisitli sayida ki üretim yüzünden marka degeri ve imaji arttirildi.

Resim

Panerai halen dünyanin en cok aranan saatlerinin basinda gelmekte ve ürettikleri saatler yok satmaktadir. Panerai icin diger bir avantaj ise herkesin kolunda göremeyecek olmaniz ve kimi saat meraklilari tarafindan halen bilinmeyen bir marka olmasidir.

Resim

Özellikle koleksiyoncularin yogun ilgi gösterdigi Panerai, "örnek: 2004 yilinda üretilen bir modelinin bugün 3-4 kati bedel ile satilabilmesini" akilli üretim politikalarinin yaninda, geleneksel cizgilerini koruyarak saglamaktadir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder